HUISHOUDELIJK REGLEMENT JEUGDOPLEIDER

 

Visie

 

·       De jeugdopleider staat 100% achter de doelstellingen van de club en de uitwerking ervan in de praktijk. (zie ‘Visie K. Olsa Brakel’)

·       De jeugdopleider helpt mee met het optimaliseren van deze visie door de nodige feedback door te geven aan de JC.

·       De jeugdopleider brengt deze visie met overtuiging over op de spelers en de ouders.

·       De jeugdopleider heeft een voorbeeldfunctie en dient dan ook de opgelegde afspraken zelf na te leven, m.a.w. wees realistisch en menselijk met bepaalde eisen of verwachtingen.

·       De jeugdopleider verklaart zich akkoord met de vastgestelde gedragsregels aangaande het nastreven van de positieve waarden in de jeugdsport (zie document “Panathlonverklaring”)

 

Verloning

·         De jeugdopleider ontvangt maandelijks (3de zaterdag van de maand) een vergoeding voor de geleverde prestaties, tenzij dit door uitzonderlijke omstandigheden niet kan doorgaan. In dat geval kan de uitbetaling met maximum 1 maand worden uitgesteld.

·         De vergoeding per prestatie wordt individueel bepaald a.d.h.v. een pedagogisch diploma, een trainersdiploma, de anciënniteit binnen de club als jeugdopleider en de afstand van de woonst tot de club.

·         De prestaties worden maandelijks opgevraagd via een digitaal invulformulier in Google Drive.

 

Administratie

·         De jeugdopleider maakt tijdens het seizoen 3x (voorbereiding – winterstop – einde seizoen) een individuele evaluatie van iedere speler volgens het competentiemodel van de club.

·         De opvolging van de spelers gebeurt via een aantal documenten in Google Drive:

o    aanwezigheden op training en wedstrijd

o    wekelijkse wedstrijdselectie en wedstrijdvoorbereiding (vervangingen per blokje op voorhand opgemaakt)

o    evaluatiescore per speler na iedere wedstrijd (korte verduidelijking bij lage/hoge score)

o    evaluatiefiche per speler (september – januari – april)

 

Uitstraling

·         De jeugdopleider …

o    dient de officiële cluboutfit te dragen bij alle thuis- en uitwedstrijden.

o    mag niet roken in het bijzijn van de spelers.

o    mag geen alcohol drinken in het bijzijn van de spelers.

o    dient de club waardig te vertegenwoordigen op de receptie, dus geen negatieve uitlatingen ten overstaan van de eigen club of anderen.

o    geeft het voorbeeld aan de spelers en ouders, m.a.w. hij behoudt de rust op ieder moment, ook al raken de gemoederen verhit.

 

Materiaal

·         De jeugdopleider is verantwoordelijk voor het materiaal dat hij van de club in bruikleen krijgt gedurende het seizoen.

o    overgooiers

o    markeerhoedjes

o    3 reserveballen + 1 wedstrijdbal

o    een valies met 2 wedstrijduitrustingen

·         De jeugdopleider zorgt ervoor dat al het gebruikte trainingsmateriaal met de nodige zorg wordt teruggeplaatst in de ruimte of zone die daarvoor voorzien is.

 

Training

·         Het aantal prestaties per week wordt strikt gevolgd volgens de gemaakte afspraken. Enkel bij overname van een training en/of wedstrijd, een teambuilding, kunnen daar extra prestaties bijkomen. (zie overeenkomst)

·         Iedere training wordt voorbereid volgens de vooropgesteld structuur (wedstrijdmethode).

·         De terreinbezetting en de duur van de training wordt gerespecteerd volgens het trainingsschema.

·         Er wordt toezicht verzekerd in/aan de kleedkamer voor en na de training, al dan niet door de trainer(s) zelf.

·         De jeugdopleider is als eerste aanwezig (minimum 20 min. vóór de start van de training) op de club en verlaat als laatste de club.

·         Indien mogelijk worden de trainingsvormen op voorhand klaargezet, zodat de training onmiddellijk kan starten wanneer de spelers op het veld komen. Vermijd dat de spelers de eerste 10 minuten rondjes lopen. Er zijn heel wat oefenvormen, die geen of weinig organisatie vragen, waardoor de spelers onmiddellijk aan het werk kunnen worden gezet.

·         Als de terreinen door omstandigheden (bv. sneeuwval) niet bespeelbaar zijn, zorgt de jeugdopleider voor een alternatieve training, die voldoet aan de vooropgestelde voorwaarden.

o    bij voorkeur een indoor-voetbaltraining

o    een activiteit waarbij voetbalspecifieke elementen aan bod komen

·         Iedere jeugdopleider zal tijdens de training verantwoordelijk zijn voor een eigen groep, dus ook als er groepen worden samen genomen, m.a.w. het is geen optie om met 2 trainers 1 groep te begeleiden binnen dezelfde training.

 

Wedstrijd

·         Bij thuiswedstrijden zorgen de jeugdopleiders van de U6-U13 voor het klaarzetten van de terreinen. Er wordt dan ook gevraagd om 15 min. eerder aanwezig te zijn op Olsa.

·         Bij thuiswedstrijden worden de terreinen (potjes en doelen) onmiddellijk na de wedstrijd opgeruimd. Bij de duivels kan dit gedaan worden door de trainer en de ploegafgevaardigde. Vanaf de U10 kan dit ook gebeuren door de spelers.

·         De jeugdopleider is als eerste ter plaatse (45 minuten voor onder- en middenbouw, 1u15 voor bovenbouw).

·         De bespreking van de wedstrijd/tegenstander/eigen ploeg gebeurt aan de hand van een bordschema of een powerpoint.

·         De jeugdopleider formuleert de opdrachten aan z’n spelers zodanig, dat de krachtlijnen van de clubvisie (zie brochure) duidelijk naar voren komen.

·         De opwarming van de wedstrijd is met bal en volgens de gemaakte afspraken.

o    30 minuten effectieve opwarmingstijd

o    verkorte training:

§  coördinatie/techniek

§  wedstrijdvorm of balbezit

§  afwerking op doel

§  snelheid met/zonder bal

·         Het accent moet gelegd worden op het willen winnen en niet op het moeten winnen.

·         De coaching tijdens, tussen en na de wedstrijd is opbouwend en gericht i.f.v. de gemaakte afspraken vóór de wedstrijd.

·         De jeugdopleider is een voorbeeld voor de spelers en onthoudt zich van negatieve uitlatingen ten aanzien van z’n spelers, scheidsrechter, ouders, …

·         Boetes, die aan de club worden opgelegd door de KBVB omwille van onsportiviteit, onbetamelijk gedrag of handtastelijkheden, worden verhaald op de jeugdopleider.

 

Tornooien/oefenwedstrijden

·         De jeugdopleider mag/kan oefenwedstrijden spelen ter vervanging van een training, maar moet daar steeds toestemming voor krijgen van de JC/TVJO.

·         De jeugdopleider mag oefenwedstrijden en/of tornooien aanbevelen, maar het is de administratieve JC die de wedstrijd uiteindelijk vastlegt.

 

Kleedkamers

·         Voor de trainingen tijdens de weekdagen wordt er een vaste kleedkamerregeling gevolgd.

·         De jeugdopleider ziet erop toe dat de douchen niet langer gebruikt worden dan nodig (max. 20 min.)

·         Voor de competitiewedstrijden op zaterdag dient er een kleedkamerregeling gevolgd te worden, evenals een terreinschema. Beide zullen terug te vinden zijn op Google Drive.

 

Communicatie

·         Met spelers en ouders:

o    Via “Gimme” wordt er gecommuniceerd met de ouders. Zo zal de wedstrijdselectie op donderdagavond door de betrokken JC worden gepubliceerd, volgens de selectie die de trainers op woensdagavond op Google Drive hebben geplaatst.

o    Afspraken met de spelers/ouders, die op het laatste moment (zeker de dag zelf) wijzigen, worden telefonisch of via sms doorgegeven.

·         Met de jeugdcoördinator

o    De communicatie via mail tussen de jeugdopleider en de speler/ouders gebeurt steeds met de JC in kopie.

o    Ieder incident of probleem met een speler of ouder wordt onmiddellijk gemeld (bij voorkeur via mail) naar de JC.

o    Alle wijzigingen omtrent trainingsuren- en/of locatie worden zo vlug mogelijk doorgeven via mail aan de JC en de TVJO, en worden door de betrokken trainer eveneens genoteerd in Google Drive (“Wijzigingen/Verschuivingen”).

o    Meningsverschillen met de club/JC/TVJO worden nooit via e-mail besproken maar wel d.m.v. een gesprek met de betrokken partijen.

·         Collega-trainers

o    Als de jeugdopleider door omstandigheden niet kan aanwezig zijn op de training zorgt hij zelf voor een vervangende trainer, maar wel volgens de gemaakte afspraken.

§  De JC wordt als eerste op de hoogte gebracht.

§  De vervangende trainers dienen bij voorkeur uit dezelfde leeftijdscategorie (onder-, midden- of bovenbouw) te komen. Zij ontvangen dan ook als eerste een mail ivm de te vervangen training(en).

 

Problemen

·         Problemen met spelers/ouders worden aangepakt volgens de afgesproken procedure. o De trainer pakt in eerste instantie het probleem zelf aan. Als dat geen oplossing biedt, wordt de betrokken JC aangesproken, die op zijn beurt de TVJO op de hoogte brengt.

o    48-uren-regel: Er worden geen discussies gevoerd met ouders onmiddellijk na de wedstrijd. Emoties staan op dat moment een constructief gesprek in de weg. Een gesprek kan voorzien worden op de eerstvolgende training.

 

Steun

·       De jeugdopleider werkt mee aan alle evenementen ten voordele van de jeugd/club.

o   familiedag o eetfestijn o Olsa-Quiz o tornooien o voetbalstage

·       De jeugdopleider toont z’n verbondenheid met de club door geregeld aanwezig te zijn op de wedstrijden van het eerste elftal.